Martijn de Haas - nieuwe voorzitter sv Oranje Wit (1)

Voor de meeste Oranje-Witters is Martijn de Haas een bekend gezicht. Al 40 jaar is hij betrokken bij de club. Als zesjarige begon hij met voetballen bij sv Oranje Wit; twee jaar geleden verruilde hij de grasmat voor de padelbaan. Door de jaren heen vervulde hij diverse vrijwilligersrollen, van jeugdtrainer tot penningmeester. Gisteren legde hij deze laatste rol neer: op 16 oktober 2024 werd Martijn benoemd tot de nieuwe voorzitter van sv Oranje Wit.

 “Ik vind het een eer om de taak van voorzitter op me te nemen”, reageert Martijn, als hem gevraagd wordt naar zijn eerste reactie. Martijn is in het dagelijks leven directeur bedrijfsvoering bij een onderwijsinstelling. “Daaronder vallen 32 basisscholen”, licht Martijn toe. “Ik geef leiding en sturing aan de teams op strategisch niveau.”

Liefde voor sport en de club
Oranje Wit loopt als een rode draad door het leven van de nieuwe voorzitter. 40 lentes maakte hij al mee op de club. 23 jaar geleden trouwde hij met zijn vrouw Amrie, die uit een echte korfbalfamilie komt. De liefde voor sport delen ze ook met hun kinderen: “Onze zoons Niek (16) en Cas (13) voetballen beiden bij Oranje Wit, onze dochter Amber (17) korfbalt bij ‘de buren’. Omdat ik het team van Niek (JO17-3) train, sta ik wat vaker bij de voetbal langs de lijn dan bij de korfbal.” Héél soms heeft Martijn geluk en kan hij twee wedstrijden tegelijk bekijken: “Laatst voetbalde Cas op veld E, het kunstgrasveld tegenover de korfbal. Amber speelde een wedstrijd op hetzelfde moment; ik kon dus beide wedstrijden tegelijk volgen. Ideaal!”

Een vereniging maak je samen

Martijn is een sportman in hart en nieren. Na jarenlang zelf gevoetbald te hebben, is hij nu actief als padelspeler en traint hij het team van zijn oudste zoon. Martijn: “Het is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest om mijn steentje aan de club bij te dragen. Een vereniging maak je met elkaar.” Door zijn vrijwilligerswerk zag Martijn door de jaren heen veel kanten van de club. Zijn functie als penningmeester legde hij direct na de benoeming tot voorzitter neer. “Die rol heb ik ruim vijf jaar met veel plezier vervuld, samen met Erik van Heusden”, blikt Martijn terug. “Ik ben blij dat hij dit seizoen nog aan wil blijven om een goede overdracht te garanderen richting onze opvolger Niek Akkerman.”

Organisatiestructuur als basis
“Over het bestuur gesproken: ik ben ontzettend blij met de groep actieve en ervaren mensen die daar zit”, gaat Martijn verder. “We zien dezelfde uitdagingen en kansen en zetten daar onze schouders onder.” Eén van die kansen is het professionaliseren van de organisatiestructuur. “Daar zijn we de afgelopen maanden al mee bezig geweest achter de schermen. Onze vereniging heeft bijna 2.000 leden. Een goede organisatiestructuur is essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen gezien en gehoord wordt, om de groei in juiste banen te leiden en om te waarborgen dat het bestuur zich ook echt bezig kan houden met besturen.”

Ambities en uitdagingen
Wie de berichtgeving vanuit de club de afgelopen periode gevolgd heeft, zal erkennen dat Oranje Wit voor een aantal grote uitdagingen staat. Martijn: “Eén van die uitdagingen is onze accommodatie en het complex. Ons clubgebouw is oud, en hoewel veel mensen hun tijd en energie erin steken om het te onderhouden, moeten we nadenken over hoe we dit toekomstbestendig maken. Dit vraagstuk hangt natuurlijk samen met de toekomst van ons gehele complex. We hebben nieuwe kunstgrasvelden nodig om alle teams te kunnen laten trainen. De plannen van de gemeente om ons complex onderdeel te maken van het Stadspark, spelen ook een belangrijke rol.”

Een goede, constructieve samenwerking met de gemeente – en andere verenigingen – vindt Martijn belangrijk. “Ik vind, net als de gemeente, het versterken van de samenwerking tussen sport en onderwijs een belangrijk speerpunt”, licht Martijn toe. “Ons complex staat door de week overdag grotendeels leeg. Hoe mooi zou het zijn als scholen overdag gebruik maken van onze faciliteiten, terwijl onze club de velden en de banen ’s avonds en op zaterdag vult?”

Leven lang Oranje-Witter
Aan ambitie ontbreekt het onze nieuwe voorzitter niet. Toch benadrukt Martijn dat het niet gaat om ‘groeien om het groeien’, maar om het bieden van kansen aan mensen die willen sporten én om de maatschappelijke functie van de club. “Ik zie Oranje Wit als een vereniging met een maatschappelijke functie. We bieden mensen de mogelijkheid om hun leven lang te sporten door te voetballen, padellen, tennissen en/of biljarten. Maar we hebben ook een sociale functie. Bij Oranje Wit komen sport en ontmoeting samen. Er is ruimte voor iedereen. Van selectie- tot breedtesport en ongeacht welke rol, rang of kleur je hebt. Niet alleen op zaterdag. Denk aan de mannen van de onderhoudsploeg die op maandag bij elkaar komen om hard te werken, maar ook voor het contact met elkaar. Hier worden vriendschappen gemaakt voor het leven. Onze slogan is niet voor niets: ‘Een leven lang Oranje-Witter’.”

Trots op de club
“Ik ben trots op deze club en alles wat deze club typeert”, concludeert Martijn. “We zijn een ambitieuze club met hoge doelen voor ons eerste elftal. We hebben een hele sterke jeugdopleiding, een groeiende damesafdeling en een G-team waar voetballers met een beperking met heel veel plezier hun sport beoefenen. We bieden tennis en zijn ingesprongen op de ontwikkelingen van de snel groeiende sport padel. En we bieden ook nog biljart. Al die onderdelen zijn belangrijk en verdienen evenveel aandacht. Die kunnen we bieden doordat we een goed bestuur hebben staan en een sterke organisatiestructuur gaan uitrollen. En niet in de laatste plaats doordat we een verenigingsmanager aan hebben gesteld. Hiermee laten we zien dat we onze club – en het professionaliseren ervan – belangrijk vinden.”

“Met een groeiend ledenaantal staan we voor grote uitdagingen”, besluit de nieuwe voorzitter. “Ik zie ernaar uit om die groei – zowel in de breedte als in de diepte – in goede banen te leiden en de normen en waarden, en identiteit van de vereniging daarbij niet uit het oog te verliezen. We zijn een warme club waar respect voor elkaar en het naar elkaar omzien hoog in het vaandel staan. Het is een eer om de komende jaren sturing te geven aan de mooiste vereniging van Dordt.”

Gerelateerde berichten

Meld je aan en blijf op de hoogte van Oranje Wit!
Contact
sv Oranje Wit
Bezoekadres
Sportpark Stadspolders
Nieuwe Noordpolderweg 1
3312 AD Dordrecht

Postadres
Postbus 737
3300 AS Dordrecht
Handige links
SponsorKliks