Martijn de Haas

Op 16 oktober wordt Martijn de Haas officieel voorgedragen als nieuwe voorzitter van sv Oranje Wit. Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) stemmen de leden over zijn benoeming. Bij een meerderheid treedt Martijn direct in functie. Ook de nieuwe vicevoorzitter, Ron Stieding, wordt voorgesteld. Hij zal deze rol op zich nemen zodra Martijn is gekozen. De voordracht van Martijn is het resultaat van een zorgvuldig traject, uitgevoerd door de commissie ‘Werving nieuwe voorzitter’. Het bestuur heeft Ron gekozen als vicevoorzitter.

“Ik vind het een eer om voorgedragen te worden als voorzitter van sv Oranje Wit, een club die al 42 jaar deel uitmaakt van mijn leven”, zegt Martijn. “Als vrijwilliger ben ik al jaren actief betrokken en sinds 2019 maak ik, samen met Erik van Heusden, deel uit van het bestuur als penningmeester.” Ook sportief is Martijn nauw verbonden met de club: “Op zesjarige leeftijd zette ik mijn eerste stappen op het veld van sv Oranje Wit. Vorig jaar ben ik gestopt met voetballen, maar ik padel nog steeds fanatiek.”

Samen besturen
Martijn kijkt met een goed gevoel terug op de sollicitatieprocedure: “De commissie, samengesteld uit leden van alle geledingen van de vereniging, heeft me flink aan de tand gevoeld! Ik heb mijn visie op de club van nu en in de toekomst gedeeld. Er werden diverse casussen voorgelegd om inzicht te krijgen in mijn manier van handelen. Uiteindelijk leidde dit tot een positief advies aan het bestuur.”

Een voorzitter is het gezicht van de club, zowel intern als extern. “Maar je bestuurt samen”, zegt Martijn. “De voorzitter en het bestuur zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het leiden en vormgeven van de club. Samen realiseren we onze ambities, zorgen we voor goede faciliteiten om het sporten goed te organiseren en werken we aan een veilig sportklimaat.”

Veilig sportklimaat
Een veilig sportklimaat is een van de speerpunten van Martijn: “Met bijna 2.000 leden is een goede organisatiestructuur cruciaal. De afgelopen tijd hebben we als bestuur hard gewerkt om deze structuur helder op papier te zetten. Binnen zo’n structuur kan een veilig sportklimaat beter gewaarborgd worden. Zeker wanneer een vereniging groeit, vraagt dit extra aandacht. Bij Oranje Wit staat respectvol gedrag hoog in het vaandel. Sporters moeten hun sport veilig kunnen beoefenen, en vrijwilligers moeten hun werk veilig kunnen uitvoeren.”

Commissie ‘Werving nieuwe voorzitter’
De commissie ‘Werving nieuwe voorzitter’ werd opgericht voor de zomervakantie van 2024, met als doel een transparante en doelgerichte werving van een nieuwe voorzitter, uitgevoerd door leden die de hele vereniging vertegenwoordigen.

Claudia en Sofie, beiden lid van de commissie, vertellen hoe het wervings- en sollicitatieproces verliep. “In de eerste bijeenkomst kregen we toelichting van het bestuur op deze mooie en belangrijke opdracht van het bestuur, waarna ze zich terugtrokken”, begint Claudia. “Ze wilden dat de voordracht volledig vanuit de club zou komen.” Sofie vult aan: “We kregen een profiel voor de functie, dat we op een aantal punten hebben aangescherpt. Vervolgens stelden we een lijst op met potentiële kandidaten en schreven we de vacature uit. Deze deelden we met alle leden van de club via de website, socials en een e-mailnieuwsbrief.” De commissie benaderde zelf acht mogelijke kandidaten persoonlijk. Uiteindelijk ontving de commissie één sollicitatie: die van Martijn.

Positief advies
Na diverse gesprekken met Martijn, waarin ook praktijkcasussen werden besproken, besloot de commissie een positief advies te geven aan het bestuur. “De commissie heeft unaniem ingestemd met de voordracht van Martijn”, zegt Claudia. “We zien in hem een voorzitter die bekend is met het huidige beleid en niet terugdeinst voor veranderingen die goed zijn voor de club. Hij staat voor alle onderdelen van de sportvereniging, kent veel mensen binnen de club en is daar al jarenlang onderdeel van.” Sofie voegt toe: “In onze aanbevelingsbrief hebben we ook geadviseerd om een vicevoorzitter toe te voegen aan het bestuur. Oranje Wit is een grote, groeiende vereniging met verschillende uitdagingen. Een vicevoorzitter kan hierbij ondersteunend zijn.”

Aanstelling vicevoorzitter
Het bestuur nam beide adviezen over. Martijn wordt voorgedragen als nieuwe voorzitter en de functie van vicevoorzitter wordt gecreëerd. Voor de invulling van deze nieuwe functie heeft het bestuur gekeken wie het beste complementair is aan Martijn. Het bestuur bestaat uit betrokken mensen, dus er waren meerdere mensen die Martijn wilden ondersteunen. In goed overleg heeft het bestuur besloten om Ron Stieding, bestuurslid voetbaltechnische zaken, als vicevoorzitter te kiezen.

Ron ziet uit naar zijn nieuwe rol: “Onze vereniging groeit en de druk op de voorzitter neemt toe. Het is logisch dat een club van deze omvang een vicevoorzitter nodig heeft. Ik zal Martijn ondersteunen bij de diverse uitdagingen op het gebied van onder andere accommodatie, organisatie en groei. Dat doe ik door goede discussies te voeren en kritische vragen te stellen, zodat we de juiste beslissingen nemen in het belang van de club. En natuurlijk blijf ik het bestuur uitdagen op onze gezamenlijke ambities. Leden mogen verwachten dat ik me, net als de afgelopen jaren, met passie inzet voor de club, zowel voor het selectie- en breedtevoetbal als voor de andere sporten: tennis, padel en biljart.”

Tijdens de ALV van 16 oktober wordt Martijn de Haas officieel voorgedragen aan de vereniging. Bij een meerderheid van stemmen treedt hij direct aan. Daarmee wordt hij direct ontheven uit zijn functie als penningmeester. Vervanging is gevonden in Niek Akkerman. Hij wordt tevens voorgedragen tijdens de komende ALV. Voor de rol van Ron Stieding is geen goedkeuring van de ALV nodig, omdat dit een uitbreiding van zijn huidige bestuurstaken betreft; wanneer Martijn aantreedt als voorzitter, treedt Ron direct aan als vicevoorzitter.

Gerelateerde berichten

Meld je aan en blijf op de hoogte van Oranje Wit!
Contact
sv Oranje Wit
Bezoekadres
Sportpark Stadspolders
Nieuwe Noordpolderweg 1
3312 AD Dordrecht

Postadres
Postbus 737
3300 AS Dordrecht
Handige links
SponsorKliks