sv Oranje Wit 1 - Nieuw Lekkerland 1

Oranje Wit – Nieuw Lekkerland                    1-2

De eerste thuiswedstrijd van 2017 wordt gespeeld tegen Nieuw Lekkerland. Goede bekenden van elkaar en veelal zijn de onderlinge wedstrijden vol spektakel. OW zal willen winnen om de plaats in de subtop te handhaven. Nieuw Lekkerland kan de punten hard gebruiken om niet in de buurt van de degradatieplaatsen te komen en zal naar verwachting de verdedigende stellingen betrekken om met counters het OW moeilijk te maken.

OW start zonder de geschorste Warner en de zieke De Lange, waardoor Van Houselt en Vlasblom starten in de basiself.

Na een tam begin neemt OW vanuit het niets de leiding. Könemann krijgt op de achterlijn met zijn rug naar het doel de bal, wurmt zich langs zijn tegenstander en schiet de bal achter de niet goed uitziende doelman: 1-0. Maar het antwoord van de gasten volgt snel. Eerst stuurt Ebbers de snelle Wolf diep die de bal laag voorzet op Van Meerkerk. Keeper De Jong laat zien dat er met zijn reflexen niets mis is en weet de bal met zijn voeten te keren. Maar in de 22e minuut is het toch raak. Wolf wordt weer aan het werk gezet, de OW-verdedigers krijgen de bal niet weg, waarna Wolf de bal vanuit een onmogelijke hoek hard achter keeper De Jong schiet: 1-1.

Opnieuw beginnen dus en het antwoord volgt snel. Na een één-twee tussen Dieterich en Dielhof loopt de eerste zich vast op een aantal verdedigers. Omdat deze naar elkaar kijken wie de bal zal wegschieten, pikt Dieterich de bal alsnog op en scoort hij 2-1. Althans dat denkt OW, maar scheidsrechter Van Dee, die het moeilijk heeft met het felle maar zeker niet onsportief duel en ook niet heel veel steun kreeg van de (club)assistenten, heeft waarschijnlijk als enige op het veld een overtreding van Dieterich gezien en keurt de treffer af. Terwijl OW nog treurt over dit onrecht, profiteert Nieuw Lekkerland onmiddellijk. Een voorzet van Slob wordt in één keer in het net gevolleyd door Slagboom. En zo is het 1-2 en niet andersom.

In de rust wisselt Pruymboom Vrolijk in voor De Lange, maar invloed op het spelbeeld heeft dit vooralsnog niet. OW heeft wel veel balbezit, maar speelt in een veel te laag tempo om het de gasten moeilijk te maken. Alleen Van Houselt wordt gevaarlijk met een schot dat keeper De Groot weet weg te boksen. NL probeert wel te counteren, maar komt er aanvallend nauwelijks nog aan te pas.

In de laatste 10 minuten gooit OW alle schroom van zich af en zet NL onder druk. En het zijn de verdedigers die het meest gevaarlijk worden. Een voorzet van Robert Versteeg wordt hard ingeschoten door Van Houselt, maar de reactie van NL-keeper is knap. Maar even later is het dan wel raak: een voorzet van Dieterich wordt ingekopt door Könemann. Keeper De Groot kan de bal maar half stoppen en De Lange reageert attent door de bal in het doel te glijden. Een niet meer verwachte gelijkmaker., maar de assistent-scheidsrechter, die ook in eerdere wedstrijden al regelmatig heeft laten zien dat hij het niet zo nauw neemt met zijn onpartijdigheid, steekt zijn vlag op. Scheidsrechter Van Dee neemt dit signaal over, geheel ten onrechte zo blijkt uit de beelden van de video-analist.

En zo behaalt Nieuw Lekkerland een welkome overwinning, behaalt met veel inzet en slim spel. Jammer dat de arbitraire beslissingen een beslissende rol hebben gespeeld, maar OW mag ook in de spiegel kijken. Het liet zich bij tijd en wijle op inzet aftroeven en het speelde lange tijd te voorspelbaar om echt aanspraak te kunnen maken op de 3 punten. Wellicht a.s. zaterdag, als OW een uitwedstrijd speelt tegen GRC-14.