sv Oranje Wit behaalt status Regionale Jeugdopleiding

19 november 2017 - 20:13

De KNVB heeft aan sv Oranje Wit de status van Regionale Jeugdopleiding (RJO) toegekend. Sv Oranje Wit is daarmee de 31ste amateurvoetbalclub in Nederland met deze status en voegt zich hiermee in het rijtje met amateurverenigingen als AFC, Barendrecht, ‘s-Gravenzande, RBC en JVOZ maar ook met betaald voetbalorganisaties (BVO’s) als FC Dordrecht en Fortuna Sittard. Een status waar we als vereniging heel erg trots op mogen zijn! Het bijhorende certificaat wordt door de KNVB op zaterdag 2 december (11.15 uur in de ING Lounge op ons eigen sportpark) uitgereikt.

De erkenning is afgegeven na het succesvol doorlopen van het Kwaliteit & Performance Programma van de KNVB. Dit betekent dat sv Oranje Wit volgens de KNVB voldoet aan de criteria om jeugdspelers op te leiden voor de top van het amateurvoetbal. Om de status RJO te kunnen behalen, moet een club voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Toen Oranje Wit besloot om het Kwaliteit & Performance Programma te gaan volgen, voldeed de club al aan het grootste gedeelte van deze eisen. Het behalen van de status heeft dan ook nog geen jaar in beslag genomen.

Het gehele traject begon in december 2016 met het inventariseren van de eisen die de KNVB stelt aan verenigingen die in aanmerking willen komen voor de status Regionale Jeugdopleiding. Na deze inventarisatie en het akkoord van het bestuur om het traject te gaan starten konden we aan de slag. Er volgde een periode waarin aangetoond moest worden op welke manier de vereniging voldoet aan de gestelde eisen. Een drukke maar ook erg leerzame periode.

Audit

Op 30 maart is de kwaliteit van de jeugdopleiding van sv Oranje Wit door middel van een audit zeer uitgebreid doorgelicht. Zo is onder andere gekeken naar het technisch beleid van de vereniging, de structuur van de jeugdopleiding, de inzet van gediplomeerde trainers, het niveau waarop jeugdteams actief zijn, de ontwikkeling van spelers en trainers, het medische kader, de samenwerking met andere clubs, verenigingen en scholen, het aantal trainingsmomenten, de accommodatie en overige voorzieningen.

De audit leverde op een aantal punten de bevestiging op dat we als vereniging met de juiste zaken bezig zijn om jeugdspelers een gedegen voetbalopleiding aan te kunnen bieden. Maar naast deze bevestiging leverde het ook een aantal punten op waar we nog druk mee aan de slag moesten om de gewenste status te behalen. In de praktijk gaat bijvoorbeeld veel goed, maar niet alles was geborgd in beleid.

Review

Een belangrijk, en vooral ook een leerzaam, onderdeel van het traject was de review. Op zaterdag 3 juni is er met drie verschillende groepen een aantal belangrijke onderwerpen besproken. Voor de verschillende onderwerpen waren speciallisten uit de regionale voetbalwereld uitgenodigd om ons te inspireren en ideeën uit te wisselen waarmee we de jeugdopleiding van sv Oranje Wit nog verder kunnen verbeteren.

Onderwerpen waren onder andere de opleidingsvisie van sv Oranje Wit en de koppeling met de praktijk, maar ook de doorstroming van de jeugd naar de senioren.

In de maanden na de review en tot aan de start van het seizoen 2017-2018 is er keihard gewerkt om alles op orde te krijgen. En met succes! Onder aanvoering van Ron Stieding werden alle gewenste ontwikkelpunten in kaart gebracht en uitgewerkt om dit vervolgens door verschillende werkgroepen en personen uit te laten voeren.

Verder verbeteren in de toekomst

Dat de status Regionale Jeugdopleiding nu behaald is wil niet zeggen dat we nu achterover kunnen gaan leunen. Op dit moment doen we veel dingen goed binnen de jeugdopleiding, maar we zijn het traject ingegaan om onszelf een spiegel voor te houden. Op deze manier krijgen we een goed beeld van wat er beter kan en hoe we onze jeugdleden nog beter kunnen helpen met ieders individuele voetbalontwikkeling.

De erkenning is een motivator voor de toekomst. Dat wat nu op papier staat moet verder uitgerold worden in de praktijk. Ontwikkelen en blijven verbeteren dus!

Gelijke ontwikkelkansen

Voor de leden van Oranje Wit werkt de status RJO in hun voordeel. Het traject is gestart vanuit de breed gedragen ambitie dat iedere jeugdspeler en trainer binnen de club er beter van moet kunnen worden. Van selectieteams, tot breedteteams. Er is oog voor de ontwikkeling van iedereen. Dat is ook wat we opgenomen hebben in onze plannen. Gelijke ontwikkelkansen voor jeugdspelers en trainers, ieder op zijn of haar eigen niveau.

Uitreiking van het certificaat

Bij de status RJO hoort een officieel certificaat. Dat wordt aan sv Oranje Wit uitgereikt op zaterdag 2 december 2017 door de KNVB. De uitreiking vindt plaats tijdens een bijeenkomst met genodigden. Daarnaast wordt het op die dag voor de spelers van de jeugdteams merkbaar dat sv Oranje Wit de status heeft behaald. Hoe we dat gaan doen, houden we nog even geheim. We mogen als club trots zijn op deze erkenning. Dat vieren we dan ook graag met elkaar!

 

Namens de werkgroep RJO,

Vincent van Someren