Positief coachen

12 juni 2018 - 14:03
Positief coachen: het is zo’n term die met regelmaat voorbij komt. Maar wat is het nu precies? En waarom zouden we dat moeten doen? Rick van Zwoll ging als afstudeeropdracht (CIOS, Goes) met het thema ‘positief coachen’ aan de slag binnen Oranje Wit. Over zijn opdracht en bevindingen zegt Rick het volgende:
 
“Veel kinderen stoppen met hun sport en/of vinden de sport niet leuk meer. Vaak is de reden daarvan dat de ontwikkeling van het kind niet meer centraal staat (kinderen hebben dit zelf niet door) maar dat de nadruk meer op het competitieve aspect van de sport ligt bij de trainer/coach. Het zijn meer de trainers/coaches en ook ouders die strijden voor de winst dan de spelers in het veld zelf!
Ze benadrukken vaak dat de speler een fout maakt en dat het andere team scoort. Soms is het zelfs zo dat trainers/coaches/ouders helemaal uit hun dak gaan (helaas in negatieve zin). Dit is precies de reden waarom spelers het niet meer naar hun zin hebben en zich niet meer optimaal kunnen of zullen ontwikkelen. Het gaat er in de sport juist om dat kinderen plezier hebben en tegelijkertijd van alles leren. En daarom is positief coachen van groot belang tijdens alle trainingen en wedstrijden.”
 
Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier het filmpje dat Rick maakte met tips ten aanzien van positief coachen.